Bombay Masala – mieszanka wprost z Bombaju

Indie są niesamowicie znane ze swych mieszanek przypraw, które podbijają podniebienia fanów orientalnych smaków. Liczba mieszanek pochodzących z tego kraju jest naprawdę spora i można wręcz wybierać je przez długi czas, gdyż każda ma swoje walory. Jedna z nich to Bombay Masala.

Bombay Masala – skład i smak

Indie pod względem przypraw mają bardzo bogate tradycje. Z tego powodu posiadają wiele ich mieszanek, które można poznać przez słowo Masala, które oznacza właśnie mieszankę. Bombay Masala jest powiązane z tytułowym miastem Bombay i jest to mieszanka przypraw typowa dla kuchni wedyjskiej. Zawiera ona całe multum przypraw. W skład Bombay Masala wchodzi powiem słodka papryka, sproszkowana cebula, granulowany czosnek, imbir, kardamon, kozieradka, kolendra, gałka muszkatałowa, pieprz, pieprz cayenne, ziele angielskie, cynamon, goździki, sól, sezam oraz słonecznik. Lista jest niesamowicie długa i sprawia to, że Bombay Masala to mieszanka o niesamowicie bogatym smaku, która nadaje się do przede wszystkim mięs. Najbardziej polecane gatunki mięsa do Bombay Masala to drób, wieprzowina oraz dziczyzna.

Z Indii pochodzi również hit ostatnich lat. Mowa o tak zwanej niebieskiej herbacie, czyli Butterfly Pea Tea, którą robi się przy użyciu kwiatów klitorii ternateńskiej, która rośnie właśnie między innymi na terenie Indii. Ma ona pięky, niebieski kolor, a także wiele walorów zdrowotnych. Herbata niebieska rośnie w siłę i niebawem może na stałe zadomowi się w herbaciarniach. Chcąc poszerzyć swą wiedzę na tematy tego typu można odwiedzić portal http://fit4u.com.pl/.