Japonia jest krajem, w którego skład wchodzi kilka niewielkich wysp zlokalizowanych w swoim bliskim sąsiedztwie.
W linii prostej odległość, jaka dzieli Warszawę i Tokio wynosi 8 595 kilometrów a średni czas lotu z jednego miasta do drugiego wynosi w przybliżeniu dziesięć godzin. Nic dziwnego więc, że Japonia nadal dla wielu Polaków pozostaje krajem nieznanym i egzotycznym. A z imię zasady, że wszystko co dla człowieka nowe jest lepsze dlatego też na czele najciekawszych kuchni świata znalazła się właśnie ta japońska.
Podstawowym czynnikiem mającym wpływ na najbardziej charakterystyczne potrawy jest ukształtowanie terenu. Kraj położony jest w miejscu, gdzie łączą się ze sobą dwie płyty tektoniczne. To z kolei decyduje o tym, że góry zajmują prawie całą jego powierzchnię. Ze względu na otaczające Japonię morze posiłki mieszkańców i turystów w dużej mierze opierają się na owocach morza oraz rybach.
Dla wielu pierwszym skojarzeniem odnoszącym się do państwa Japonia na pewno będzie ryż. I jest ono bardzo dobre. Początki uprawy tego rodzaju zboża sięgają tu V wieku p.n.e. Najbardziej charakterystycznym daniem obiadowym podawanym na terenie kraju jest właśnie nieprzyprawiony ryż z dodatkami ryb, owoców morza lub warzyw.
Będąc w Japonii nie należy liczyć na, że posiłek będzie obfitował w dużą ilość mięsa. Zwłaszcza tego pochodzenia zwierzęcego. Zawdzięcza się to wyznawanej w tym kraju religii. Buddyzm od samego początku był przeciwny jego spożywaniu i to nie tylko przez mnichów, ale wszystkich obywateli. Zwyczaj ten zmienił się dopiero na przełomie XIX i XX wieku, gdy rządy znalazły się w rękach Majów.
Kilka słów o sushi
Gdyby przeciętny Polak został poproszony o podanie jednego przykładowego dania serwowanego w Japonii z pewnością wskazałby właśnie sushi. Podstawowa wersja obejmuje ryż z dodatkiem oleju ryżowego oraz surowe owoce morze, ryby, grzyby, czy też wodorosty.
Rodzaje sushi - najpopularniejsze
Kucharze wyróżniają pięć najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych rodzajów tego przysmaku mieszkańców Japonii:
- Nigiri - Kulka ryżu + dodatek w postaci ryby lub krewetki,
- Maki - ryż z dodatkami zawijany przy pomocy bambusowej maty,
- Futo-maki - gruba i tłusta rolka z dodatkiem,
- Ura-maki - sushi wykonane na odwrót. W środku znajdują się glony Nori. Natomiast góra to ryż posypany sezamem,
- Temaki - rulon wypełniony zawartością,
Na polskiej ziemi - najlepsze sushi w Warszawie
Wraz z przemieszczaniem się ludności między kontynentami przepis na sushi dotarł również do kraju nad Wisłą.
Istnieje wiele restauracji, szczególnie jeżeli mówimy o sushi w Warszawie, w których można spróbować tego specjału. Praktycznie w każdej dzielnicy miasta swoją siedzibę ma przynajmniej jeden bar, w którym jest serwowane. Jednak nie wszystkie potrawy przypominają w smaku oryginalne sushi znane mieszkańcom Tokio i innych japońskich miast.
Warto zatem przed wizytą w takim miejscu sprawdzić opinię innych osób. Zwłaszcza tych, które na własnym podniebieniu miały okazję wypróbowania jakości dania.