Chorwacja zachwyca naturą. Miłośnikom przyrody oferuje wiele miejsc, w których mogą napawać się widokami, a stosunkowo małe zaludnienie, niecałe 5 milionów ludzi, przekłada się również na to, że można wciąż znaleźć miejsca niezatłoczone ani miejscową ludnością, ani tłumami turystów.

Czarterowanie jachtów to w Chorwacji pestka. Należy mieć przy sobie patent żeglarski, świadectwo radiooperatora oraz listę członków załogi albo skorzystać z usług skippera, który posteruje statek, jeśli nikt z członków załogi nie ma dokumentów uprawniających do prowadzenia jachtu. Chorwacja przoduje, nawet przed Grecją, w rankingu najczęściej wybieranych miejsc do czarterowania jachtu. Sytuacja jest również ułatwiona dzięki podejściu Chorwatów do wynajmu. Istnieje aż 150 firm, które oferują takie usługi, mając do dyspozycji jachty w ilości paru tysięcy.

Jaki powinien być wynajmowany jacht?

Przed czarterem jachtu należy określić, w co powinien być wyposażony wymarzony jacht. Ile znajduje się w nim łazienek, czy ma platformę kąpielową na rufie (jeśli planuje się kąpiel daleko od brzegu), czy wi-fi jest wliczone w cenę wynajmu oraz czy ponton posiada dodatkowy napęd, którego trzeba by było użyć podczas awarii. Normą u armatorów jest uiszczenie kaucji oraz warto zapytać, czy przysługuje nam zniżka.

Chorwacja, dobar dan żeglarze!

Kiedy jechać do Chorwacji?

Sezon turystyczny zaczyna się w kwietniu i trwa do października, jednak czarter jachtu przebiega także często do połowy listopada. Okres wakacyjny, czyli lipiec i sierpień to czas największego obłożenia pokoi hotelowych lub kwater, warto rezerwować wakacje z wyprzedzeniem, ponieważ jadąc w ciemno, można spotkać się z reakcją właścicieli kwater, którzy odpowiadają zgodnie - ,,puno, puno". Nie ma już nic.

Klimat

Chorwacja znajduje się w dwóch strefach klimatycznych: w śródziemnomorskiej na wybrzeżu i kontynentalnej w głębi lądu. Podczas lata nad Adriatykiem jest słonecznie, sucho oraz upalnie. Średnia temperatura waha się wtedy między 24 a 40°C. Zdarza się wielokrotnie, że pogoda końcem sierpnia potrafi ulec pogorszeniu, zaczyna padać i następuje ochłodzenie.

Nie tylko zabytki i szum fal

Schodząc z jachtu, należy udać się do urokliwej restauracji i skosztować lokalnych specjałów, które często są daniami z ryb, często z rusztu i owoców morza. Najpopularniejszymi rybami do zamówienia w Chorwacji są leszcze, karpie, złote leszcze, okonie morskie, sole i smoki morskie. Owoce morza to przede wszystkim: krewetki, risotto z mątwą, ośmiornice, kalmary i faszerowane kałamarnice. Wszystko to najlepiej smakuje z rakiją, czyli winogronową wódką.

Informacje dodatkowe

Więcej informacji znajdziesz na stronie SevenSeas.pl - sprawdź czarter jachtu Chorwacja i dowiedz się więcej