Mleko kokosowe - najlepszy zamiennik mleka krowiego

Produkt z kokosa jest bardzo popularny w Azji (zwłaszcza w Tajlandii i Indiach) oraz w rejonie karaibskim i w Ameryce Południowej. Ostatnimi czasy zyskuje także dużą rzeszę fanów w Ameryce Północnej i Europie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.
Co sprawia, że jest ono doskonałym wyborem?
W naszych czasach spotykamy się niestety coraz częściej z alergiami i nierzadko są one związane ze spożyciem nabiału. Okazuje się, że wiele osób nie mogących spożywać mleka krowiego, może bez problemu zamienić je właśnie na mleko kokosowe , które nie ma na nich negatywnego wpływu ze względu na swoje roślinne pochodzenie. Oprócz tego szczególnego przypadku należy podkreślić fakt, że w jego skład wchodzi wiele cennych składników mineralnych takich jak fosfor, mangan, magnez, żelazo i selen. Oprócz tego jest źródłem witaminy C i witamin z grupy B oraz kwasu foliowego dedykowanego przede wszystkim kobietom w ciąży.
Jak wygląda produkcja mleka kokosowego?
Istnieją dwa sposoby: ręczny i mechaniczny. Miąższ kokosa rozdrabnia się z dodatkiem wody lub bez niej. Następnie wykonuje się ekstrakcję, co jest bardzo ważnym etapem, ponieważ od ilości wody użytej do tego procesu będzie zależała zawartość i konsystencja tłuszczu. Produkt końcowy jest emulsją, która swoją trwałość zawdzięcza naturalnym składnikom: kefalinie, lecytynie i fosfolipidom.
Przed zakupem uważnie przeczytaj etykietę
Obecnie zazwyczaj kupując jakiś produkt, mamy do wyboru mnóstwo producentów i zazwyczaj kierujemy się ceną. Jednakże to nie cena powinna być na pierwszym miejscu, a jakość, którą możemy zweryfikować dzięki etykiecie. Przeczytanie składu zajmie tylko chwilę, a my będziemy mieć pewność, że wydajemy pieniądze na najlepszy produkt, który nie dostarczy nam jedynie pustych kalorii. W tym przypadku pożądany skład zapamiętamy bardzo łatwo mleko kokosowe powinno zawierać bowiem tylko ekstrakt z kokosa i wodę.
Unikajmy różnych dodatków, a przede wszystkim cukru. Postarajmy wybrać się artykuł niezawierający substancji stabilizujących i zagęszczających. Upewnijmy się, że na opakowaniu jest napisane, że produkt nie zawiera bisfenolu A! Jest to bardzo istotne, ponieważ ma on działa rakotwórcze, a potrafi przenikać z opakowań bezpośrednio do żywności, mieszając się z jej składem.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski