Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Dąbrowa Górnicza

Mleko kokosowe - najlepszy zamiennik mleka krowiego

Produkt z kokosa jest bardzo popularny w Azji (zwłaszcza w Tajlandii i Indiach) oraz w rejonie karaibskim i w Ameryce Południowej. Ostatnimi czasy zyskuje także dużą rzeszę fanów w Ameryce Północnej i Europie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.

Co sprawia, że jest ono doskonałym wyborem?

W naszych czasach spotykamy się niestety coraz częściej z alergiami i nierzadko są one związane ze spożyciem nabiału. Okazuje się, że wiele osób nie mogących spożywać mleka krowiego, może bez problemu zamienić je właśnie na mleko kokosowe, które nie ma na nich negatywnego wpływu ze względu na swoje roślinne pochodzenie. Oprócz tego szczególnego przypadku należy podkreślić fakt, że w jego skład wchodzi wiele cennych składników mineralnych takich jak fosfor, mangan, magnez, żelazo i selen. Oprócz tego jest źródłem witaminy C i witamin z grupy B oraz kwasu foliowego dedykowanego przede wszystkim kobietom w ciąży.

Jak wygląda produkcja mleka kokosowego?

Istnieją dwa sposoby: ręczny i mechaniczny. Miąższ kokosa rozdrabnia się z dodatkiem wody lub bez niej. Następnie wykonuje się ekstrakcję, co jest bardzo ważnym etapem, ponieważ od ilości wody użytej do tego procesu będzie zależała zawartość i konsystencja tłuszczu. Produkt końcowy jest emulsją, która swoją trwałość zawdzięcza naturalnym składnikom: kefalinie, lecytynie i fosfolipidom.

Przed zakupem uważnie przeczytaj etykietę

Obecnie zazwyczaj kupując jakiś produkt, mamy do wyboru mnóstwo producentów i zazwyczaj kierujemy się ceną. Jednakże to nie cena powinna być na pierwszym miejscu, a jakość, którą możemy zweryfikować dzięki etykiecie. Przeczytanie składu zajmie tylko chwilę, a my będziemy mieć pewność, że wydajemy pieniądze na najlepszy produkt, który nie dostarczy nam jedynie pustych kalorii. W tym przypadku pożądany skład zapamiętamy bardzo łatwo – mleko kokosowe powinno zawierać bowiem tylko ekstrakt z kokosa i wodę.

Unikajmy różnych dodatków, a przede wszystkim cukru. Postarajmy wybrać się artykuł niezawierający substancji stabilizujących i zagęszczających. Upewnijmy się, że na opakowaniu jest napisane, że produkt nie zawiera bisfenolu A! Jest to bardzo istotne, ponieważ ma on działa rakotwórcze, a potrafi przenikać z opakowań bezpośrednio do żywności, mieszając się z jej składem.