Jak założyć lodziarnię krok po kroku – biznesplan i niezbędne wyposażenie

Otwarcie lodziarni może być bardzo dochodowym pomysłem na biznes. W końcu mrożone desery kochają niemal wszyscy – zarówno dzieci, jak i dorośli. Odpowiednie miejsce na lokal i właściwy biznesplan zdecydowanie pomogą Ci zwiększyć szanse na sukces. Jak otworzyćlodziarnię? Czego potrzebujesz? Ile to kosztuje? Sprawdź.

Biznesplan lodziarni – planowanie to podstawa

Zanim go przygotujesz, dokładnie zastanów się, co dokładnie chcesz sprzedawać (jakie lody, w ilu smakach, z jakimi dodatkami itp.) i jak ma wyglądać twoja działalność (budka z lodami na wynos, lokal ze stolikami, sprzedaż całoroczna czy sezonowa itp.). Następnie spisz wszystkie te informacje w formie biznesplanu lodziarni. Nie zapomnij zawrzeć w nim też:

  • definicji grupy docelowej (do kogo kierujesz swoją ofertę i jakie są oczekiwania Twojego klienta);
  • analizy konkurencji;
  • planu finansowego.

Pamiętaj, że dokładny biznesplan będzie niezbędny, jeśli zechcesz ubiegać się o finansowanie (kredyt, dotacje) na otwarcie firmy!

Wyposażenie lodziarni – czego potrzebujesz?

Otwarcie lodziarni wymaga oczywiście pewnych inwestycji. Będziesz potrzebować sprzętu, który pomoże Ci produkować, przechowywać i sprzedawać lody. Z czego powinno się składać wyposażenie lodziarni? To w znacznej mierze zależy od tego, jak wyobrażasz sobie swoją działalność.

Wyposażenie lodziarni z lodami włoskimi lub świderkami

Produkcja lodów włoskich lub świderków to dobry pomysł dla początkujących lodziarzy. Aby założyć tego typu lokal, wystarczy w zasadzie jedno urządzenie. Tego typu maszyny do lodów do lodziarni są dostępne w wariantach różniących się:

  • możliwościami – istnieją maszyny, które produkują tylko jeden rodzaj lodów, a także takie uniwersalne (z możliwością przystosowania do produkcji lodów włoskich, świderków, sorbetów i mrożonego jogurtu);
  • wydajnością – należy ją dopasować do prognozowanego ruchu w lodziarni i planowanej oferty;
  • zastosowanymi rozwiązaniami – nowoczesne urządzenia mają przydatne funkcje, które ułatwiają prowadzenie lodziarni (np. tryb nocny utrzymujący odpowiednio niską temperaturę mieszanki czy automatyczne czyszczenie).

Są również dostępne w wielu rozmiarach i pojemnościach.

Wyposażenie lodziarni z lodami gałkowymi

Otwarcie lodziarni z lodami gałkowymi wymaga inwestycji w więcej rodzajów wyposażenia. Nawet jeśli zdecydujesz się kupować gotowe lody, będziesz potrzebować:

  • witryny lodowejdo ich ekspozycji,
  • szaf mroźniczych do przechowywania lodów.

Natomiast produkcja lodów gałkowych wymaga zaopatrzenia się także we frezer, pasteryzator (dostępny także w wersji razem z frezerem jako urządzenie typu 2 w 1) oraz szokówkę (szokownik) do szokowego zamrażania wyprodukowanych lodów. Ponadto możesz potrzebować, mikserów gastronomicznych do mieszania bazy z dodatkami i innych mniejszych urządzeń.

Dodatkowe wyposażenie lodziarni

W każdym typie lodziarni prawdopodobnie będziesz potrzebować także dodatkowego wyposażenia, np.:

  • pojemników na lody i akcesoriów do ich produkcji,
  • pojemników lub dyspenserów na wafelki i dodatki,
  • akcesoriów do nakładania lodów i dodatków (łopatek, łyżek, szczypiec itp.),
  • pojemników lub dyspenserów na łyżeczki, serwetki itp.,
  • stojaków na rożki,
  • wag do odmierzania porcji.

Ponadto godny rozważenia może być zakup maszyny do bitej śmietany lub maszyny do shake’ów. Jeśli natomiast planujesz lokal, w którym goście będą mogli usiąść, będziesz potrzebować stolików i krzeseł.

Koszty otwarcia lodziarni

Jakie są koszty otwarcia lodziarni? Wiele zależy od tego, na jak złożony biznes się zdecydujesz. W przypadku prostej budki z lodami z automatu będziesz potrzebować tylko niewielkiego lokalu, jednej maszyny, składników na lody i ewentualnie dodatków. Twoje początkowe koszty mogą się zatem zamknąć już w 30tys. zł,jeśli chciałbyś maszynę wydzierżawić albo wziąć w leasing. Szersza oferta i większy lokal to jednak również wyższe koszty, które przekraczają zwykle 100tys. zł.

Koszt inwestycji nie jest mały, ale jednocześnie na biznesie lodowym można naprawdę dużo zarobić. Marże w tej branży sięgają od 400% do 800%, co pozwala na uzyskanie bardzo szybkiego zwrotu z inwestycji.

Potrzebujesz doradztwa przy wyborze sprzętu? A może chcesz skorzystać ze szkolenia dotyczącego maszyn do lodów do lodziarni lub innych aspektów „lodowego biznesu”? Sprawdź ofertę Vegagastro!