Jak założyć lodziarnię krok po kroku biznesplan i niezbędne wyposażenie

3 min czytania
Jak założyć lodziarnię krok po kroku  biznesplan i niezbędne wyposażenie

Otwarcie lodziarni może być bardzo dochodowym pomysłem na biznes. W końcu mrożone desery kochają niemal wszyscy zarówno dzieci, jak i dorośli. Odpowiednie miejsce na lokal i właściwy biznesplan zdecydowanie pomogą Ci zwiększyć szanse na sukces. Jak otworzyćlodziarnię? Czego potrzebujesz? Ile to kosztuje? Sprawdź.

Biznesplan lodziarni planowanie to podstawa

Zanim go przygotujesz, dokładnie zastanów się, co dokładnie chcesz sprzedawać (jakie lody, w ilu smakach, z jakimi dodatkami itp.) i jak ma wyglądać twoja działalność (budka z lodami na wynos, lokal ze stolikami, sprzedaż całoroczna czy sezonowa itp.). Następnie spisz wszystkie te informacje w formie biznesplanu lodziarni. Nie zapomnij zawrzeć w nim też:

  • definicji grupy docelowej (do kogo kierujesz swoją ofertę i jakie są oczekiwania Twojego klienta);
  • analizy konkurencji;
  • planu finansowego.

Pamiętaj, że dokładny biznesplan będzie niezbędny, jeśli zechcesz ubiegać się o finansowanie (kredyt, dotacje) na otwarcie firmy!

Wyposażenie lodziarni czego potrzebujesz?

Otwarcie lodziarni wymaga oczywiście pewnych inwestycji. Będziesz potrzebować sprzętu, który pomoże Ci produkować, przechowywać i sprzedawać lody. Z czego powinno się składać wyposażenie lodziarni? To w znacznej mierze zależy od tego, jak wyobrażasz sobie swoją działalność.

Wyposażenie lodziarni z lodami włoskimi lub świderkami

Produkcja lodów włoskich lub świderków to dobry pomysł dla początkujących lodziarzy. Aby założyć tego typu lokal, wystarczy w zasadzie jedno urządzenie. Tego typu maszyny do lodów do lodziarni są dostępne w wariantach różniących się:

  • możliwościami istnieją maszyny, które produkują tylko jeden rodzaj lodów, a także takie uniwersalne (z możliwością przystosowania do produkcji lodów włoskich, świderków, sorbetów i mrożonego jogurtu);
  • wydajnością należy ją dopasować do prognozowanego ruchu w lodziarni i planowanej oferty;
  • zastosowanymi rozwiązaniami nowoczesne urządzenia mają przydatne funkcje, które ułatwiają prowadzenie lodziarni (np. tryb nocny utrzymujący odpowiednio niską temperaturę mieszanki czy automatyczne czyszczenie).

Są również dostępne w wielu rozmiarach i pojemnościach.

Wyposażenie lodziarni z lodami gałkowymi

Otwarcie lodziarni z lodami gałkowymi wymaga inwestycji w więcej rodzajów wyposażenia. Nawet jeśli zdecydujesz się kupować gotowe lody, będziesz potrzebować:

  • witryny lodowejdo ich ekspozycji,
  • szaf mroźniczych do przechowywania lodów.

Natomiast produkcja lodów gałkowych wymaga zaopatrzenia się także we frezer, pasteryzator (dostępny także w wersji razem z frezerem jako urządzenie typu 2 w 1) oraz szokówkę (szokownik) do szokowego zamrażania wyprodukowanych lodów. Ponadto możesz potrzebować, mikserów gastronomicznych do mieszania bazy z dodatkami i innych mniejszych urządzeń.

Dodatkowe wyposażenie lodziarni

W każdym typie lodziarni prawdopodobnie będziesz potrzebować także dodatkowego wyposażenia, np.:

  • pojemników na lody i akcesoriów do ich produkcji,
  • pojemników lub dyspenserów na wafelki i dodatki,
  • akcesoriów do nakładania lodów i dodatków (łopatek, łyżek, szczypiec itp.),
  • pojemników lub dyspenserów na łyżeczki, serwetki itp.,
  • stojaków na rożki,
  • wag do odmierzania porcji.

Ponadto godny rozważenia może być zakup maszyny do bitej śmietany lub maszyny do shake’ów. Jeśli natomiast planujesz lokal, w którym goście będą mogli usiąść, będziesz potrzebować stolików i krzeseł.

Koszty otwarcia lodziarni

Jakie są koszty otwarcia lodziarni? Wiele zależy od tego, na jak złożony biznes się zdecydujesz. W przypadku prostej budki z lodami z automatu będziesz potrzebować tylko niewielkiego lokalu, jednej maszyny, składników na lody i ewentualnie dodatków. Twoje początkowe koszty mogą się zatem zamknąć już w 30tys. zł,jeśli chciałbyś maszynę wydzierżawić albo wziąć w leasing. Szersza oferta i większy lokal to jednak również wyższe koszty, które przekraczają zwykle 100tys. zł.

Koszt inwestycji nie jest mały, ale jednocześnie na biznesie lodowym można naprawdę dużo zarobić. Marże w tej branży sięgają od 400% do 800%, co pozwala na uzyskanie bardzo szybkiego zwrotu z inwestycji.

Potrzebujesz doradztwa przy wyborze sprzętu? A może chcesz skorzystać ze szkolenia dotyczącego maszyn do lodów do lodziarni lub innych aspektów lodowego biznesu”? Sprawdź ofertę Vegagastro!

Autor: Artykuł sponsorowany

dabrowski24_kf